Πράσινο φως για ιδιωτική αποθεματοποίηση παρθένου ελαιολάδου έδωσε η ΕΕ
Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2012 13:07
PDF Εκτύπωση E-mail
Τα Νέα μας

 

olive_oil_istock

Την αποθεματοποίηση 100.000 τόνων παρθένου ελαιολάδου για έξι μήνες, με στόχο να στηρίξει τους παραγωγούς του προιόντος, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, κος Ντατσιάν Τσόλος. Η επιτροπή ανακοίνωσε ότι προχωρησε σε αυτή την ενέργεια μετά από πρώση που παρουσίασαν οι τιμές στην Ισπανία, οι οποίες έφτασαν να είναι κάτω από το όριο για ιδιωτική αποθεματοποίηση στην ΕΕ, που είναι η τιμή 1,77 ευρώ ανα κιλό.  Με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα ιδιωτικής αποθεματοποίησης συνολικής ποσότητας 100 χιλιάδων τόνων παρθένου ελαιολάδου για όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ.

Η πρώτη μερική δημοπρασία άρχισε στις 19 Οκτωβρίου και έληξε στις 25 Οκτωβρίου και η δεύτερη άρχισε στις 26 Οκτωβρίου και έληξε στις 9 Νοεμβρίου 2011.

Το μέτρο δεν αναμένεται να εφαρμοστεί στη χώρα μας αφού τα αποθέματα της συγκεκριμένης κατηγορίας (παρθένο) είναι περιορισμένα. Συμφωνα με το Υπουργείο, το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ανεξάρτητα από το αν θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα θα έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά του ελαιολάδου, αφού θα επιτρέψει να εκτονωθεί η αγορά τουλάχιστον στην Ισπανία, όπου έχουν συσσωρευτεί αποθέματα που συμπιέζουν τις τιμές σε όλη την Ευρώπη.

πηγή: Γεωργία και Κτηνοτροφία, τεύχος 8/2011