Μείωση 12,5% από το ΥΠΕΚΑ στα νέα αγροτικά φωτοβολταϊκά
Πέμπτη, 02 Φεβρουάριος 2012 10:58
PDF Εκτύπωση E-mail
Τα Νέα μας

 

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε μείωση κατά 12,5% στην τιμή του ρεύματος που θα λάβουν οι αγρότες που θα υπογράψουν από δω και πέρα

 συμβάσεις με τη ΔΕΗ  για τα 100άρια φωτοβολταικά τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η μείωση της εγγυημένης τιμής για τις εγκαταστάσεις κάτω αλλά και πάνω από 100 ΚW φτάνει το 12,5% (σε σχέση με αυτή που θα ίσχυε μέχρι σήμερα από την 1η Φεβρουαρίου) ή 7% ανά εξάμηνο. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το νέο τιμολογιακό καθεστώς δεν «αγγίζει» τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2011, αφού η υπουργική απόφαση –όπως ξεκάθαρα διευκρινίζεται- δεν έχει αναδρομική ισχύ.  
Ένα επιπλέον «καινούργιο» στοιχείο είναι ότι πλέον οι μειώσεις τιμών θα γίνονται ανά εξάμηνο και όχι ανά έτος, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, η νέα-μειωμένη τιμή- θα μειώνεται κατά 7% μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.   
Εξάλλου, από το 2015 και μετά η τιμή αγοράς σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, θα συνδεθεί με την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή την τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά και θα είναι, για τα φωτοβολταϊκά κάτω από 100 κιλοβάτ και όσα εγκαθίστανται σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, 40% υψηλότερη από την ΟΤΣ του προηγούμενου έτους και για τις λοιπές εγκαταστάσεις, άνω των 100 kw, 30% υψηλότερη.
Αντίθετα, μικρότερη είναι η μείωση για τα «μικρά» (μέχρι και 10 KW) φωτοβολταϊκά που τοποθετούνται στις στέγες των σπιτιών. Εδώ η μείωση της ταρίφας περιορίζεται στο 5% - μείωση η οποία, όμως, κι εδώ θα επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο. 
«Γλυτώνουν» οι υπόλοιπες ΑΠΕ
Ακόμα πιο «τυχερά» αποδείχτηκαν τα αιολικά όπως και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ΑΠΕ για τις οποίες δεν τίθεται –προς το παρόν τουλάχιστον- θέμα αναδιάρθρωσης των εγγυημένων τιμών. 

Αναλυτικά εδώ η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την Αναδιάρθρωση των Εγγυημένων Τιμών για τα Φωτοβολταϊκά η οποία περιέχει και τους αναλυτικούς πίνακες με τις νέες τιμές.

πηγή: agronews