Η αξιοποίηση του pellet ως εναλλακτική μορφή θέρμανσης
Πέμπτη, 02 Φεβρουάριος 2012 11:18
PDF Εκτύπωση E-mail
Τα Νέα μας

 

Η καύση της βιομάζας αποτελεί σίγουρα μία θετική τεχνική για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, έχει παρατηρηθεί όμως πως κάποια αέρια περιέχουν μεγάλες εκπομπές οξειδίου του αζώτου, μονοξειδίου του άνθρακα και αιωρούμενων σωματιδίων. Οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου από τη χρήση των pellets παρουσιάζονται λόγω της μερικής οξείδωσης του αζώτου που περιέχεται στο καύσιμο.  Σε θερμοκρασίες άνω των 1.300 βαθμούς κελσίου το ατμοσφαιρικό άζωτο μπορεί να αντιδράσει με ρίζες οξυγόνου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί οξείδιο του αζώτου. Επειδή όμως στους καυστήρες pellets οι θερμοκρασίες που σχηματίζονται είναι μικρότερες από 1300 βαθμούς κελσίου, το άζωτο δεν οξειδώνεται και επομένως δε δημιουργείται οξείδιο του αζώτου. Έτσι οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου στις εγκαταστάσεις pellets διατηρούνται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από εκείνες των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και πετρελαίου πάντα όμως στο πλαίσιο των επιτρεπτών ορίων. 

Σχετικά με την καύση των pellets

 Έχει βρεθεί πως η καύση των pellets σχετίζεται με υψηλά επίπεδα εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων κάτω από 2,5 mm, ποσότητα που αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι γνωστό πως συνδέονται με αρνητικά φαινόμενα στην ανθρώπινης υγεία και σχετίζονται με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, κυρίως σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και άτομα της τρίτης ηλικίας. Σε περίπτωση που η καύση των pellets είναι πλήρης τότε η περιεκτικότητα των αιωρούμενων σωματιδίων έχει άμεση σχέση με τη ποσότητα σε τέφρα που έχει το κάθε pellet. Η  υψηλή ποσότητα τέφρας έχει αποτέλεσμα την υψηλότερη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Η στερεή βιομάζα μικρής περιεκτικότητας τέφρας είναι πιθανό πως μπορεί να έχει μικρές εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων αρκεί να  χρησιμοποιείται ένας ποιοτικός καυστήρας.

Σε ότι έχει να κάνει με τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, στη περίπτωση των πέλετ είναι μεγαλύτερες από τις εκπομπές των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Στην περίπτωση που η ποιότητα της καύσης είναι κακή παρουσιάζονται υψηλές εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα. Τα βασικά αίτια που έχουν αποτέλεσμα την αύξηση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα από τα πέλετ αποτελούνται από τη χαμηλή θερμοκρασία καύσης, την επάρκεια οξυγόνου, το μεγάλο χρονικό διάστημα που μένουν τα αέρια μέσα στη ζώνη καύσης, και τη περιορισμένη ανάμιξη του αέρα με το καύσιμο. Ο κατάλληλος σχεδιασμός και η βελτίωση της ποιότητας του καυστήρα είναι η απάντηση στη σημαντική μείωση των επιπέδων των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα από την καύση των pellets.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα pellets είναι πολύ σημαντικά στον αγώνα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής όπως επίσης πως οι πρώτες ύλες των pellets με σωστή χρήση δε θα εκλείψουν ποτέ καθώς αποτελούν μία ανανεώσιμη μορφή ενέργειας. Τέλος σε ότι αφορά την αγροτική οικονομία η ενεργειακή αξιοποίηση των pellets ωθεί σημαντικά τον εν λόγω κλάδο καθώς συμβάλλει στη κατά το ήμισυ απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα κάτι που οδηγεί στην εξοικονόμηση συναλλάγματος.